Απολογιστική Μέθοδος V.S Προδήλωση

Ποια μέθοδος σου ταιριάζει;

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν έως και τη τελευταία μέρα του τρέχοντος μήνα αν για το επόμενο διάστημα θα καταχωρούν τις αλλαγές του ωραρίου των εργαζομένων & τις υπερωρίες με την απολογιστική μέθοδο ή τη μέθοδο της προδήλωσης. (Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν γίνει καμία ενέργεια θα ισχύει η μέθοδος της προδήλωσης.)

  1. Απολογιστική Μέθοδος

Έως το τέλος του επόμενου μήνα, θα δίνεται η δυνατότητα απολογιστικής υποβολής όλων των αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών (κατόπιν επιλογής και δήλωσης του εργοδότη).

 

Παραδείγματα:

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος χρειαστεί να δουλέψει εκτάκτως μία μέρα που έχει ρεπό/ άδεια ή χρειαστεί να δουλέψει το απόγευμα αντί για πρωινή ώρα ή αν χρειαστεί να δουλέψει πριν το δηλωμένο ωράριο, τότε ο εργοδότης με το λογιστή δε χρειάζεται να προβούν σε κάποια προδήλωση & μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές, ώστε να συμφωνούν με τα “χτυπήματα” των εργαζομένων.

Οφέλη:

  • Ευελιξία: Επιτρέπει στους εργαζόμενους να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου τους και να προσαρμόζουν τις ώρες καταγραφής ανάλογα με της ανάγκες της επιχείρησης( έκτακτη απασχόληση, αλλαγή βάρδιας, υπερωρίες)
  • Διασφαλίζει από πρόστιμα & κυρώσεις: Οι εργοδότες μπορούν εύκολα να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν τις ώρες εργασίας από τα χτυπήματα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, χωρίς άγχος για κυρώσεις & επιβολή προστίμων.

2. Προδήλωση

Αν επιλέξετε την Προδήλωση ο εργοδότης υποχρεούται αυστηρά να ορίζει εκ των προτέρων το ωράριο ή τις αλλαγές αυτού. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν είσοδο μετά την ώρα έναρξης και για όση ώρα ορίζει το ευέλικτο ωράριο, ενώ πρέπει να κάνουν έξοδο πριν την ολοκλήρωση του ωραρίου τους.

Παραδείγματα:

Αν ένας εργαζόμενος έρθει στο χώρο εργασίας του μισή ώρα νωρίτερα δε πρέπει να κάνει είσοδο, εκτός αν το προδηλώσει ο λογιστής ή σε περίπτωση  που ένας εργαζόμενος έχει ρεπό και είναι Κυριακή βράδυ θα πρέπει να προδηλώσει ο λογιστής την αλλαγή και μετά να κάνει είσοδο ο εργαζόμενος. 

Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις.

Συνοψίζοντας, οι εργοδότες σε συνεννόηση με τον λογιστή τους επιλέγουν τη κατάλληλη μέθοδο για την επιχείρηση τους. Σε κάθε περίπτωση, στο λογισμικό Plany μπορούμε να υποστηρίξουμε και τις δύο μεθόδους.

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να ρυθμίσουμε μαζί τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

elGreek